Receptai ir patarimai
Jei prie formelės limpa tešla, pačią formelę pamerkite į miltus.
Vienguboms formelėms tinkamiausias tešlos storis ~4mm, prie dvigubų formelių tešlos storio derinti nereikia.
Vienos formelės naudojamos lengviau, kitoms reikia daugiau įdirbio. Bandykite keletą kartų – tikrai pavyks.
Formeles po naudojimo plaukite šiltu, muiluotu vandeniu. Indaplovėje plauti negalima.
Jei ant sausainio lieka nelygus kraštelis, jį lengviausiai pašalinsite sausainiui iškepus ir atvėsus.
Jei norite spalvotų sausainių, dalį miltų keiskite kitais sausais ingredientais:
Rudiems sausainiams naudokite kakavą.
Raudoniems sausainiams naudokite burokėlių miltus – tinka tiek paprasti, tiek liofilizuoti.
Žaliems sausainiams naudokite špinatų miltus – taip pat, tinka tiek paprasti, tiek liofilizuoti. Taip pat tinka ir macha arbatos milteliai.
Sviestinių sausainių receptas
Tobulo grožio ir skonio sausainiams Jums reikės:
480 g miltų
40 g kukurūzų krakmolo
žiupsnelio druskos
226 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto
200 g cukraus
10 ml vanilės esencijos
2 kambario temperatūros kiaušinių
Sumaišome miltus su krakmolu, persijojame juos į dubenį ir atidedame.
Į kitą dubenį dedame sviestą ir cukrų, plakame mikseriu 5-10 min (priklauso nuo aparato galingumo), kol sviestas pasidarys kaip debesėlis. Šliūkštelim vanilę, bei beriame druską, dar šiek tiek paplakame. Tada dedame po vieną kiaušinį ir mikserio pagalba įmaišome į sviesto ir cukraus debesį. Tuomet sudedame persijotus sausus ingredientus ir sujungiame su šlapiais. Jei naudojate KitchenAid, patogiausia tai atlikti su maišymo antgaliu.
Kai visi ingredientai sujungti, paėmus šiek tiek tešlos ir suspaudus rankoje, pamatysit, kad ji kaip plastilinas. Vardan dar paprastesnio darbo su tešla, ją rekomenduoju padalinti į 4 dalis, susukti į maistinę plėvelę arba vaško drobeles ir padėti į šaldytuvą 20 min pailsėti.
Orkaitę įkaitiname iki 170-180 laipsnių, viršaus ir apačios rėžimu be vėjelio. Pabarstome stalviršį miltais, imame vieną iš 4 gabalėlių, kočiojame ~4mm storio lakštą ir darome įspaudus formelėmis. Jei visgi formelės limpa prie tešlos, jas ‘įmerkite’ į miltus arba cukraus pudrą. Nuo stalviršio perkeliame sausainius ant skardos, kurioje įtiestas kepimo popierius ir dedame į orkaitę. Kepame 9-12 min.
Traukiame ir džiaugiamės gražiaisiais sausainiukais!
Imbierinių sausainių receptas
Žiemiškiausiems sausainiams Jums reikės:
150 g medaus
110 g sviesto
100 g rudojo (o dar geriau – Muscovado) cukraus
340 g miltų
30 g kukurūzų krakmolo
2 a.š. meduolių prieskonių arba po pusę a.š. cinamono, malto imbiero, ¼ a.š. maltų gvazdikėlių, tiek pat juodųjų pipirų ir druskos.
1 didelio kiaušinio
Didesniame dubenyje sumaišome ir persijojame visus sausus ingredientus (išskyrus cukrų), bei atidedame į šalį.
Medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant, kad visiškai ištirptų cukraus kristalai, kaitinkite nedideliame puode. Masė užvirs – taip ir turi būti. Nukėlus nuo ugnies, vėsinkite mažiausiai pusvalandį. Masė turėtų gautis tąsi kaip karamelė.
Sausų ingredientų dubenyje padarome duobutę, mušame kiaušinį, pilame atvėsusį sirupą ir minkome tešlą. Jei tešla labai labai lipni, pridėkite šiek tiek daugiau miltų. Suformuokite 3-4 rutuliukus, juos įsukite į maistinę plėvelę ar bičių vaško drobeles ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
Įkaitinkite orkaitę iki 175°C, imkite po vieną rutuliuką iš šaldytuvo, dėkite ant miltuoto paviršiaus, kočiokite plonai ir naudodamiesi mūsų sausainių formelėmis išspauskite gražiuosius meduolius.
Kepkite 8-10min, bet prisiminkite, kad kuo plonesnis meduolis, tuo greičiau perkeps! Man skaniausi, maždaug po 9 min, kai jau būna patamsėję. SKANAUS!